HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Mielőtt a doni áttörés 71. évfordulóján belevágnék Don-kanyari túrám leírásába, szeretnék a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű azonnali, egyoldalú lebontását követelők figyelmébe ajánlani három dolgot.


1.
sokkok 454.jpg
Ez itt a boldirevkai I. Magyar Központi Katonai Temető, 8375 magyar tömegsírja.


2.
sokkok 413.jpg
Ez pedig a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temető, 20 ezer magyar maradványaival.


3.
A harmadik, szintén nem elhanyagolható tényező pedig Magyarország és Oroszország megállapodása az elesett áldozatok emlékének megörökítéséről és sírjaikról. De erről majd később.

Hadd mutassak még egy bevezető képet. 1911 körül készült, Pápán. Ükanyám és három fia van rajta.

DSC_0443.JPG


Ükanyám ölében István, balra Béla, jobbra pedig az 1906-os születésű, legnagyobb fiú: Ferenc. Ő lett a dédapám.

Mindhárman ott voltak a Donnál.

Istvánt karlövéssel hazaküldték, Béla a hadifogságban tífuszban meghalt, Ferenc pedig 1947-ben tért haza egy Moszkva melletti fogolytáborból. 39 kilósan. Aztán sokat mesélt a téma iránt egyre kevesebb érdeklődést tanúsító családjának a muszka ágyútűzről, a Don-kanyarról, Urivról, Boldirevkáról.

Amikor az utamat terveztem, nem volt kérdés, hogy ezekre a helyekre is elmegyek.

Elsőre nem is olyan egyszerű a Don-kanyar beazonosítása. Az interneten fellelhető magyar térképek sokszor elnagyoltak, és a Google maps sem elsősorban a Don-menti falvakra koncentrálja erőforrásait. (Bár ahogy nézem, sokkal jobb felbontásban érhetők el a környékről készült műholdfelvételek, mint pár hónapja.)

Mint sejthető, a Budapesttől közúton közel 1900 kilométerre fekvő Don-vidék leginkább autóval járható be. Akik heteket szánnak a kirándulásra, vagy csak egy-két helyszínre szeretnének elmenni, a helyi buszjáratokkal is kísérletezhetnek, de a kötöttségek és a távolságok miatt ezt semmiképpen nem ajánlanám.

A Don jobb partja

A magyar katonaság értelemszerűen a Don jobb (nyugati, illetve déli) partján állt, Voronyezstől (a könnyebb beazonosíthatóság kedvéért megadom az orosz településneveket is, tehát: Воронеж) mintegy 200 kilométeren át, egészen a túlparti Pavlovszk (Павловск) magasságáig. A közbeszédben sokszor tágan értelmezve ezt az egész területet Don-kanyarnak nevezik.

A szűkebb értelemben vett Don-kanyar, a „halálkanyar” a Sztorozsevoje (Сторожевое) és Uriv (Урыв-Покровка) közötti szakasz. Innen, a Don innenső oldalán, vagyis a jobb parton lévő szovjet hídfőből indult ki a szovjet támadás 1943. január 12-én. A másik jelentős hídfő Korotojak (Коротояк) térségében volt. Itt fordul a Don kelet felé, hogy aztán Scsucsjénél (Щучье) - itt volt a harmadik erős szovjet hídfő - újra dél felé vegye az irányt.

Emlékhelyek

Voronyezsből észak-dél irányú, a Dontól nagyjából 3-13 kilométerre húzódó főút vezet a 112 kilométerre fekvő Osztrogozsszkba (Острогожск), amely a háború alatt fontos csomópont volt, például magyar kórházzal. A főúttól bekötőutak vezetnek a Don partján álló, egykor a magyar honvédség által megszállt falvakba.

A fő helyszínek közül Voronyezshez a legközelebb, 35 kilométerre a rudkinói (Рудкино) temető található. Uriv-Pokrovka Voronyezstől 84 kilométer, a boldirevkai (Болдыревка) katonai temető pedig további 12 kilométer. Voronyezs-Korotojak a „magyar oldalon” 121 kilométer, a Don túlpartján haladva valamivel rövidebb. Scsucsje Korotojaktól nagyjából 80 kilométer.

Nem bánja meg, aki Voronyezsből kiindulva legalább a Rudkino-Uriv-Boldirevka, aztán vissza Voronyezs utat megteszi. Ez 171 kilométer. Egy ezen kívül Korotojakot, Osztrogozsszkot és Scsucsjét is felfűző út már 386 kilométer, de további települések meglátogatásával a program korlátlanul bővíthető.

Egy lehetséges túraútvonal a Don-kanyarban


Én két napot töltöttem a Donnál. Az egyik nap Gremjacsjében, Rudkinóban és Boldirevkában voltam, két nap múlva pedig Korotojakban és Urivban. Megírom.

http://filmhiradokonline.hu

 

 

 

Címkék: katonasírok második világháború katonai temető Don-kanyar Voronyezs Rudkino Boldirevka Uriv Korotojak

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr475753812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungarisztan 2014.01.12. 14:50:24

„[...] szeretnék a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű azonnali, egyoldalú lebontását követelők figyelmébe ajánlani három dolgot.”

Akik ilyeneket követelnek, azok a lehető legritkább esetben olvasnak érveket (vagy olvasnak csak úgy). Akik pedig olvasnak, azok nem követelnek ilyeneket, mert nem állatok.

A „Megírom.” horzsolt! :o) De azért be ne küldd a Kerényi nevűnek!

Várjuk a folytatást.

csorsza 2014.01.12. 16:54:07

Azt azért jegyezzük meg, hogy a Szabadság téri emlékművet gyorsabban és problémamentesebben lehetett felépíteni. Azt valahogy nem akadályozta akkoriban senki, míg a don-kanyari magyar haditemetők kialakítása - hát, az más történet...

¿Qué tapas hay? 2014.01.12. 17:38:51

Szép poszt, köszönet érte.

Akik műholdról szeretnék a környéket megnézni, a GoogleMaps helyett ajánlanám a pont ugyanúgy működő orosz Jandekszet (angol felülettel: maps.yandex.com orosz felülettel: maps.yandex.ru
A felbontás ott sem egyenletes, de a guglival jól kiegészítik egymást.

Példaként: a rudkinói magyar temető:

maps.yandex.ru/-/CVfMZ0Mb

Keletiből Hongkongba 2014.01.12. 17:55:54

@¿Qué tapas hay?: Köszi, ez sokkal jobb felbontás! Én is sokat használtam a Yandexet (és a 2gis-t) okostelefonon, de a Donnál még nem jöttem rá, hogy ez a tuti..

Crass 2014.01.12. 18:08:16

A szovjet hadsereg nem a szabadságot hozta ennek az országnak. Az emlékmű nyilvánvalóan nem az elesettek emlékét volt első sorban hivatva megőrizni, hanem egy jelzés volt. Egyrészt az ostrom előtt ott álló országzászló helyére kerülve jelezte az új hatalom birtokjogait, másrészt az USA követségének közelsége is nyilvánvalóan hasonló jelzés szerű célt szolgált(hamvak, vagy maradványok alatta nincsenek). A vitatható küllemű obeliszk eltávolítását szorgalmazók döntő többsége nem ellenezné az újra felállítását egy katonai temető területén. Ez felelne meg egyébként a szerző analógiájának is, hiszen a bemutatott temetők és emlékművek sem Moszkva vagy Kijev belvárosában állnak! Az azonban, hogy a Szabadság téren áll a mai napig joggal váltja ki mindazok dühét, akiknek családját vagy saját magukat is, a szovjet által elkövetett tömeges gaztettek nyomorították vagy öltek meg. Nota bene, az ártatlan magyar áldozatokról történő emlékezés is megérdemelne egy emlékművet.

¿Qué tapas hay? 2014.01.12. 18:40:35

@Crass: A felirat megfogalmazásán kívül nem látom problémásnak a Szabadság téri emlékművet. A szöveghez meg gondolom az oroszok ragaszkodnak.

Az érem másik oldalán meg az van, hogy tulajdonképpen Magyarország saját érdekei ellenében, önszántából lépett a háborúba, illetve 1944. augusztusában, szintén saját érdekeivel ellentétesen nem tette le a fegyvert. Az első lépés ára az észak-magyarországi területek és Kárpátalja volt, a másodiké pedig Észak-Erdély.

Keletiből Hongkongba 2014.01.12. 19:13:04

@Crass: Kedves Crass! Én ezeket nem vitatom. Azt sem, hogy a magyar áldozatoknak is érdemes lenne emlékművet állítani, és azt sem, hogy inkább lenne helye az emlékműnek egy temetőben. Azt viszont állítom, hogy addig, amíg az oroszországi magyar katonati temetők létének nyilvánvaló feltétele orosz részről, hogy ez az emlékmű ott legyen, ahol, addig ott kell lennie, és meg kell védeni. Az áthelyezésről tárgyalni persze lehet, de egy esetleges egyoldalú lépéssel csak a magyar katonai temetők meggyalázását lehet kiprovokálni. A doni sírkertek megőrzéséért, ápolásáért cserében egyáltalán nem nagy ár a Szabadság téri emlékmű léte. Ezért is mutatom be ezeket a temetőket a következő posztban.

checking out the Moon 2017.12.31. 08:45:54

@hungarisztan:

A Szabadság téren nem katonai temető van.
süti beállítások módosítása