HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Észak-Koreába tehát egyáltalán nem lehetetlen, de még csak nem is nehéz bejutni - ez az előző posztból már kiderült.

Hogy miért vagyunk hajlamosak ennek az ellenkezőjét hinni, arról még fogok írni.

Akkor most lássuk, én hogy jutottam be. Nem szívesen deheroizálom magamat, de ki fog derülni: nem követelt meg különösebb menőséget.

Elég részletes lesz.


Szóval ott tartottunk, hogy Peking, „161 Hotel”.

Cse elvtárs, a Korea International Travel Company, az észak-koreai IBUSZ pekingi képviselője elővette az úti dokumentumokat: a módosított programot, a tourist cardnak nevezett vízumokat és a négy főre szóló Peking-Pjongjang vonatjegyet.

 09_1.jpgKínai, orosz és német: hivatalos nyelvek a Peking-Pjongjang vonatjegyen

 

Közben megérkeztek barátaim is. Ketten egy másik szállodában laktak.

- Magyar nyelvű idegenvezetőt kértem, Pjongjangban, a pályaudvaron fogja várni Önöket – mondta Cse. Összenéztünk: erre az opcióra egyáltalán nem gondoltunk.


Cse elvtárs egyáltalán nem feszélyezte magát. Elbeszélgettünk vele az esőzések okozta károkról, és arról, hogy az áramellátás bizonytalansága miatt egy ideje nem üzemel a Pjongjang-Vlagyivosztok vasútvonal, amelyet pedig szívesen kipróbáltam volna. (Ehelyett kénytelen voltam Pekingbe visszarepülni, és Mandzsúrián át vonattal és busszal menni Vlagyivosztokba. Nem hiszem, hogy így kisebb élményben volt részem.)

- Na jó, akkor adjuk oda a pénzt – törte meg a pillanatnyi csendet valamelyikünk. Végül is a jegyek átvétele mellett ez volt a találkozó másik célja.

- Bazmeg! A szállodánkban hagytam a lóvét – értékelte a helyzetet a pénzezéssel megbízott kolléga, és kirohant a hotelből.

Mi hárman pedig meghívtuk Cse elvtársat egy jó kínai kapuccsínóra. Tényleg jó volt.


Visszacsévélés.


Nagyjából egy évvel korábban kezdtem komolyan gyűjteni az infókat arról, hogyan tudnék elmenni Észak-Koreába. Az világos volt, hogy kizárólag előre leszervezett módon lehet beutazni.

Egy újságíró barátom, akivel az előző nyáron elvonatoztam Sanghajból Pekingig Hszian, Luojang, Saolin, Dzsengdzsou és Kaifeng érintésével (izgalmas volt, talán egyszer ezekről is írok még itt), a baptisták megkeresését javasolta. B opcióként pedig azt, hogy hívassam meg magam egy rakétakilövésre. Ezek egyáltalán nem voltak rossz javaslatok, én mégis a könnyebbnek tűnő utat választottam.

 

xraket.jpgDísszemle és rakétakilövés egy észak-koreai magazinban


Írtam egy észak-koreai utakat is hirdető, szimpatikusnak tűnő magyar utazási irodának. Nagyon kedvesek voltak, mindent egybevetve azonban aránytalanul drágának találtam az ajánlatukat. A nyolc napos szervezett út (amelyből kb. 3 teljes nap csak az utazás) náluk Budapestről repjegyekkel együtt több mint 600 ezer forintba kerül. Ráadásul ez az ár csak a nagyobb csoportlétszámra vonatkozik, ha kevesen jönnek össze, ennél is több.

Abban rugalmasak voltak, hogy csak Kínában csatlakoztam volna, és így nyilván nem kellett volna megvennem a Budapest-Peking-Budapest jegyet, az időpont azonban fix volt, és nem lehetett összeegyeztetni a Keletiből Hongkongba utazással. Ráadásul mindenképpen túl drága volt. Az egyetlen, amiben utólag egyedülállónak bizonyult a magyar iroda: egyedül ők tudtak volna elvinni a szarivoni magyar kórházba.

Később összeállt, hogy a drágaságnak van még egy oka: a csoporttal utazó magyar idegenvezető. Ő nyilván a téma szakértője, és érdekeseket tud mesélni, de sok kedvem nem lett volna az ő utazását is kicsengetni, különösen hogy eleve kénytelen vagyok fizetni a két észak-koreai idegenvezetőt.

Arra ugyanis sikerült rájönnöm, hogy akárhol, akárkinél is fizetek be az útra, ő mindenképpen a KITC-vel, az észak-koreai állami utazási irodával szerződik. A kérdés tehát nagyjából az, hogy melyik iroda mennyi jutalékért és milyen kiegészítő szolgáltatást nyújtva adja el a KITC útjait. A KITC pedig mindenképpen adja a helyi idegenvezetőket is.

Szóval elindítottam egy másik vonalat.

Némi guglizást követően feliratkoztam a Koryo Tours, egy Pekingben is irodával rendelkező brit utazási iroda hírlevelére.

Látszott, hogy eléggé képben vannak. Folyamatosan küldik a bombasztikus stílusban tálalt híreket az új lehetőségekről. Hol egy várossal, hol egy természeti látnivalóval bővül a külföldiek által látogatható helyek listája. Újabban pjongjangi maratonfutásra is be lehet nevezni – például a Koryo Tours-nál.

marathon.jpg


A Koryónak sokféle, Pekingből induló, hosszabb-rövidebb csoportos útja van a két napos, 790 eurós pjongjangi kirándulástól a nyolc napos, 2160 euróba kerülő biciklitúráig. Na, ezek engem pont nem érdekeltek. Észak-Koreába nem biciklizni akartam menni, és nem is városlátogatásra. Elsőre legalábbis biztosan nem.

Az egykori osztálykirándulásoktól és a még vállalható fél-egy napos fakultatív programoktól eltekintve mindig is ódzkodtam a nagy csoportos, buszos utazásoktól, Észak-Koreáért viszont még ebbe is belementem volna.

Hamar kiderült azonban, hogy a magyar utazási irodától eltérően itt van lehetőség viszonylag szabadon összeállítható, egyéni, illetve kis csoportos túrákra is. Ezek ára a Koryónál a résztvevők és a napok számától függően 1500 eurónál kezdődnek. Nem olcsó, különösen, hogy az ár Pekingből értendő.

Miután körvonalazódni kezdett, hogy Észak-Koreába - egy pekingi találkozó után - négyen fogunk bemenni, levelezésbe bocsátkoztam a Koryo pekingi irodájával. Volt egy csopotos út, amely időben passzolt a Keletiből induló vonatozásomhoz. Így az lett a munkaverzió, hogy becsatlakozunk egy öt napos túrába és ezt kiegészítjük egy nappal a határ kínai oldalán, a Jalu folyó partján fekvő Dandongban. De valahogy nem volt az igazi, ráadásul 1650 euróba került. Pekingből.

Ekkor bukkant rá az egyik barátom a neten egy másik brit cégre.

David utazási irodájára.

Ez a cég a honlapja alapján nagyon megnyerő volt. Nem voltak szenzációs szalagcímek, nem volt önfényezés, nem volt pekingi iroda, voltak viszont minden más korábbi ajánlatnál kedvezőbb árú (persze így is drága) testre szabható egyénitúra-lehetőségek. A neten találtam pár hitelesnek tűnő, pozitív referenciát is a cégről.

Mivel eddigre már eléggé beleástam magam Észak-Korea turizmusába, nem variáltam sokat. A megadott emailcímre egyik este elküldtem egy kívánságlistát. Ekkor és ekkor Pekingből vonat, visszafelé lehet repülő, legyen benne a Kimek mauzóleuma, az Arirang-fesztivál meg minden, amit meg lehet nézni Pjongjangban, aztán Vonszan, Nampo, a Mjohjang-hegy, Keszong, Kongmin király sírja, Panmindzson és lehetőleg a szarivoni Rákosi Kórház.

 

xkongmin.jpgKongmin király és neje síremléke a 14. századból


Legnagyobb meglepetésemre David másnap reggel, egy a kéréseim alapján összeállított, konkrét útiterv átküldésével válaszolt. Azt mondta, a szarivoni kórházat turisták nem látogathatják (mint láttuk, a magyar utazási iroda meg tudja oldani), Vonszan pedig nem nagyon fér bele, de helyette mehet a Mjohjang-hegy. (Végül e két utóbbit cserélte meg Cse elvtárs.).

Az ajánlat egy hetes útra szólt. Hét éjszaka, ebből egy hálókocsiban Peking és a határ között. Vissza repülő. Észak-Koreában pedig mikrobusz, csak négyünknek.

Az út nem volt olcsó: fejenként 1495 euróba került. Erre jött rá 50 euró vízumdíj. Az árban viszont benne volt az összes szállás, étkezés, utazás, az idegenvezetők és a sofőr, valamint a belépőjegyek, kivéve az Arirang-fesztivált. Erre 100 euró volt a jegy, de nyilván kihagyhatatlan volt.

 

xAri.jpg Gyerekek gimnasztikáznak az Arirang játékokon


Nem volt kétséges, hogy ez volt a legjobb választás. David ráadásul gyakorlatilag azonnal, türelmesen válaszolt a legnyomibb kérdésemre is.

A pénz egy részét David brit számlájára kellett elutalni, a többit pedig – mivel Észak-Koreába az embargó miatt Európából nem lehet pénzt küldeni – vagy a KITC kínai bankszámlájára kellett befizetni, vagy személyesen kellett átadni a KITC pekingi képviselőjének.


Ő volt Cse elvtárs.


Miután a szállodájából visszatért barátom leszurkolta a nem jelentéktelen mennyiségű készpénzt, Cse becsukta a diplomatatáskáját, kellemes utat kívánt, majd sietve eltávozott. Bizonyára tovább tartott a velünk való találkozó, mint tervezte.



- Figyeljetek, nem furcsa itt valami? – kérdezte az egyik útitárs a vízumban szereplő dátumra mutatva.

102  8  4

Augusztus 4., addig oké. De mi az a 102?

 


Ezek szerint az észak-koreai naptár szerint a 102. évben vagyunk.
Mikor is született Kim Ir Szen?


xkimév.jpg

 

Címkék: Észak-Korea Peking Kim Ir Szen Arirang Cse elvtárs

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr946563755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csuti Ördögüző 2014.08.01. 23:25:28

Fater vót, az É-Korea D-korea határbarakkokban is. Nyomi hely, de legalább lehet mesélni az unokáknak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.08.02. 01:04:03

Honnan vetted azt a hülyeséget, hogy az emberek többsége szerint lehetetlen bejutni É-Koreába?

párnalárva 2014.08.02. 02:00:11

nyílván nem lehetetlen bejutni.
ennél sokkal érdekesebb kérdés hogy miért akarna oda menni bárki is??????
főleg egy magyar akinem személyes tapasztalatai vannak a kommunizmusról...

Sheriff az égből 2014.08.02. 02:57:56

fene a jodogod, vlagyivosztokrol kicsit bovebben tobb keppel ha kerhetnenk egy beszamolot

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.02. 03:02:27

Érdekes, hogy drágállotta a szerző a magyar utazási iroda ajánlatát, de nem úgy tűnik, hogy bárki más olcsóbban megoldaná.

Attól, hogy külön utazik Pekingbe az egész utazása még nem kerül kevesebbe.

Amúgy igaza van párnalárvának. Aki nem annyira fiatal láthatott hasonlót itt Magyarországon és a többi kommunista országban is.

Talán arra jó egy ilyen út, hogy az ember szebbnek lássa Magyarország helyzetét.

Mert hát mindig van mihez képest. Nagyon nem mindegy, hogy Magyarországot Ausztriához hasonlítjuk-e, vagy Észak-Koreához.

béla a görög (törölt) 2014.08.02. 03:05:20

bejutni ezek szerint nem nehéz, na de kijutni?
Meg minek? Apropó milyen a helyi konyha?
Ez fetisizmus.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.02. 07:03:08

@Akitlosz:

Mo. nagyon gazdag ország a világ 75 %-ához hasonlítva.

SarahConnor 2014.08.02. 08:02:16

Ja, minek oda bejutni? Jó, nyilván nagyon anti-minden szemlélet ez, de tényleg agyrém. Nagyon szeretek utazni, voltam is már pár helyen és szeretnék is még jópár országba eljutni, de sose vágtam, az ilyen országokat minek háborgatni... megvannak ők a maguk kis világában...

blaubner 2014.08.02. 08:09:49

két kérdés:
1. mennyi lett volna a magyar irodával pekingből?
2. nem lehetett volna közvetlenül a KITC-hez fordulni?

micsoda? 2014.08.02. 08:40:46

Irigylésre méltó életforma. Inkább ezt, mint még egy tornyot a házra, vagy az autót sűrűn cserélni:) A rendszerváltás előtt az IBUSZ indított utakat, és az átlag ember is megtudta fizetni. (mint én)- ennyit a "kommunizmusról" -

bonfred 2014.08.02. 09:36:09

Érdekes írás, én várom a további élménybeszámolókat!

狗鷲 2014.08.02. 09:46:10

Én nagyon szeretnék ide eljutni és még a pénz sem lenne akadály. De ez soha nem fog megtörténni, így marad a beszámolók olvasása. Tudniillik az Északi kormány nem titkolja, hogy szüksége van a kemény valutára amit leginkább turizmusból szerez, és én nem vagyok hajlandó a saját pénzemmel támogatni azt az agymosó és elnyomó diktatúrát ami koncentrációs táborokba zár ezreket életük végéig stb. Nem lenne tiszta a lelkiismeretem tudván, hogy én is hozzájárultam a gyilkosságokhoz, nyilvános kivégzésekhez és azt ezt támogató rendszer fenntartásához.

Csacsis 2014.08.02. 10:34:27

@狗鷲: HAli! Ez nkem is eszembe jutott, de aztán az is, hogy valószínűleg emiatt ehetnek az ott lévő emberek (már ha kapnak valamit). Lehet ennélkül a támogatás nélkül mégtöbbet vonnának el tőlük.

狗鷲 2014.08.02. 11:00:02

@Csacsis: Nem hinném, hogy amíg évente több mint egymillió tonna élelmiszersegélyt kapnak ingyen a környező országtól, addig az értékes valutát élelmiszerre fordítanák...

diszkriminans (törölt) 2014.08.02. 11:02:56

@Akitlosz:
Azért a kádári Magyarország nem ugyanaz volt, mint Észak-Korea, vannak fokozatok. Mondjuk én olvastam beszámolókat, megnéztem a csehek által forgatott filmet, és azt mondom, ez nem ér ennyit, mert egyszerűen egy színjátékot kapnak, az ország valóságáról túl sokat nem tudnak meg, és itt nem is csak arra gondolok, hogy a szegénységről, elnyomásról, diktatúráról, hanem úgy általában, a kultúra, tájak, nem kirakat látnivalók nem nézhetőek meg szabadon, hanem mindig megmondják hogy mikor hová lehet menni, és ez így nagyon kevés.

taffer 2014.08.02. 11:28:54

Érdekesek a beszámolók. Eddig leginkább Szenczy és Tvrtko beszámolóit hallottam, bár ők nem elsősorban turistáskodtak.

Van egy múzeum, ahol többek között az É-Korea korábbi vezetőinek ajándékozott különleges tárgyakat mutogatják. Van ott egy magyar csikóbőrös kulacs, rajta a készítő nevével meg minden. Tvrtko hazaérve utánajárt, miért küld valaki ilyeneket Koreának, aztán kiderült, hogy csak elkobozták tőle, végül meg kiállították.

Csak egy apró kötözködés: miért írod Phenjant mindig Pjongjang-nak, miközben a kínai és orosz neveket magyarosan írod át?

tcom 2014.08.02. 16:46:04

@micsoda?:
Kommunizmusban az IBUSZ jegyet meg tudta fizetni egy átlagember. Ja, köszönjük is meg Kádár elvtársnak, hogy a pusztuló nyugati liberális demokráciák kölcsönét népjólétre költötte. Hiszen a nemzetvezetővezérelvtársaknak az a dolguk, hogy a nép jól éljen. A zipar, kereskedelem úgy is kulák banda.

Nem hiszem el, hogy még mindig a kommunizmust kell visszasírní.

dukeekud 2014.08.02. 17:13:02

@tcom: "Kommunizmusban az IBUSZ jegyet meg tudta fizetni egy átlagember."

Ja valojaban ugye nem tudta megfizetni, hanem mi fizetjuk most, raadasul tobb evtizedes kamatos kamattal.

altona 2014.08.02. 17:23:36

@狗鷲: "én nem vagyok hajlandó a saját pénzemmel támogatni azt az agymosó és elnyomó diktatúrát ami koncentrációs táborokba zár ezreket életük végéig stb. " ez annyira gusztustalan hozzáállás, hogy csak na!!! Ez az ország(?) lényege...Vicces hogy nem eszik meg egymást, tűrik a rajtuk elkövetett emberkísérletet.

Innen üzenen kimjongun elvnek, ha végzett é-korea népével, irány dél!!!

micsoda? 2014.08.02. 22:43:37

@tcom: A létem milyensége határozza meg a rendszer iránti tudatom. Nem húrázók a békementtel csak azért, mert nem kommunista rendszer. Ez miért próbléma?

ayman 2014.08.02. 23:18:33

Lehet, hogy csak évtizedek múlva, de az észak-koreaiak egyszer majd felszabadulnak, és akkor regények, filmek, festmények ezreivel kérdezik majd tőlünk: ha tudtátok, miért hagytátok?
A magadfajta erre nyilván azt mondja majd: azért mentél oda, hogy hírt hozz a szenvedésükről. De ez nem igaz. Lófaszt sem teszel a szenvedésük csillapításáért, a kvázi katasztrófa-turizmusoddal legitimálod az emberiség legbestiálisabb terrorállamát, a befizetett eurókkal pedig aktívan részt veszel annak fenntartásában.Az én szememben ezért bűnrészes vagy.

Keletiből Hongkongba 2014.08.11. 02:04:53

@ayman: Szerintem is egészen elképesztő képeket, filmeket fogunk látni Észak-Koreáról, ha egyszer ennek a rendszernek vége lesz. Rengeteg embernek lesz brutális sokk szembesülni a határon túli világgal. Természetesen egyáltalán nem hősködni mentem Észak-Koreába. Semmilyen értelemben. Egyébként pont az általad katasztrófaturizmusnak nevezett dolog is hozzájárul ahhoz, hogy lássák a helyiek: van másfajta élet is.
Nyilván nem értünk egyet. Lesz még poszt, amelyben bővebben kifejtem, miért mentem oda. Olvasd el majd azt is.

Keletiből Hongkongba 2014.08.11. 02:14:30

@taffer: Köszi a kérdést! A Phenjan-Pjongjang témáról fogok még írni. Röviden: a Phenjan nem túlzottan hasonlít a koreai kiejtéshez, pláne, ha f-fel ejtik. A Pjongjang messze a legjobban közelítő átírás, és a magyarban a főszabály szerint éppen ez lenne az átírás alapja. Ezért írom én így. Kim Ir Szen is inkább Kim Il Szongnak írom ugyanezen okból. A Kim Ir Szen egyértelműen az orosz átírásból jön. Érdekesség, hogy Kim Dzsong Ilt már nem az oroszból vettük át, jobban is hasonlít az eredetihez. Oroszul "Kim Csen Ir" a neve.
Igazából a kínai neveket sem mindig a "hivatalos" formában írom át. A Sencsen pl. szerintem helytelen a pinyin írással Shenzhennek írt városra. Közelebb van a Sendzsen, ahogy a Csengdu is Csengtu helyett (pinyin: Chengdu).

Keletiből Hongkongba 2014.08.11. 02:18:37

@blaubner:
1. Már nem emlékszem pontosan, de mindenképpen drágább és rugalmatlanabb lett volna mindent egybevetve.
2. De, elméletileg lehetne hozzájuk fordulni közvetlenül is, de ezt túl kockázatosnak ítéltem. Ma már valószínűleg úgy csinálnám.

ayman 2014.08.11. 10:34:14

@Keletiből Hongkongba: Fel sem merult bennem, hogy barmilyen hosies elem lenne a beutazasodban. Jol ertem tehat, azert mentel oda, hogy a jelenleteddel bizonyitsd az otteloknek, a rendszer hazudik, es nem az a vilagok legjobbika?

Keletiből Hongkongba 2014.08.11. 18:01:29

@ayman: Nem, egyáltalán nem érted jól. Nem is állítottam ilyesmit.

ayman 2014.08.11. 23:13:01

@Keletiből Hongkongba: Bevallom, nekem ugy tunt, hogy a felvetesemre csak ez a mondatod reagalt erdemben:"Egyébként pont az általad katasztrófaturizmusnak nevezett dolog is hozzájárul ahhoz, hogy lássák a helyiek: van másfajta élet is."
Ezt ertelmeztem ugy, hogy szerinted a magadfajtak jelenletukkel bizonyitjak az eszak-koreaiaknak: a rezsim hazudik, tehat van alternativaja a kollektivista terrorallamnak. Szerintem ez rohejes erveles, de nyilvan felrertettelek, es a blogod kovetkezo posztja vegre megvilagitja, mitol hasznos es vallalhato egy bestialis rezsim zsebebe 1600 eurot tomni.

Keletiből Hongkongba 2014.08.11. 23:22:08

@ayman: Már jeleztem, hogy lesz még poszt a témában. Ha valóban érdekel a véleményem, olvasd el majd. Minden jót!

ayman 2014.08.12. 08:38:21

@Keletiből Hongkongba: Ki nem hagynam! Minden jot neked is!
süti beállítások módosítása