HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Ari, a gazda meglazította a szárított zuzmóval teli zsák száját, miközben Vertti, a szánhúzó rénszarvas vánszorogva ért be a célba.

- Ezt a harmadik kört elég lassan tette meg Vertti. Biztos elfáradt - próbálkoztam.

- Dehogyis, csak már unja.

Váratlanul úgy adódott, hogy közvetlenül karácsony előtt három napot (inkább nettó másfelet) tölthettem az északi sarkkörön, Lappföld fővárosában, Rovaniemiben.

Ez a régió Joulupukki, a finn Mikulás hazája, vagy még inkább a mára világhírűvé vált finn Télapó-ipar központja.

A 60 ezres Rovaniemi Helsinkitől nagyjából 800 kilométerre fekszik, az északi sarkkörtől mindössze 8 kilométerre délre.


img_0235.jpgÚtközben: Helsinki evangélikus katedrálisa, előtte II. Sándor orosz cár szobra, valamint a karácsonyi vásár

A finn fővárosból autóval megállás és hóviharok nélkül 9 és fél óra lenne az út, repülővel nagyjából másfél óra, a buszos tortúra pedig legalább 15 órát vesz igénybe.

 

 

Ezeknél kétségtelenül menőbb vasúton utazni, pláne egy ilyen blog olvasói számára. A Helsinkiből a mostani menetrend szerint 18:52-kor induló, autókat is szállító vonat másnap reggel 7:47-kor fut be Rovaniemibe.

img_0240.JPGHelsinki főpályaudvara

 

Én mindenesetre a lehető legkevésbé menő módon, repülővel érkeztem.

 

img_0244.jpgRovaniemi reptere

 

img_0249.jpgBevásárlás a reptér és a szállás között. Aki odafigyelt az iskolában, felfedezheti a nyelvrokonság egyik bizonyítékát: veri = vér. (A makkara meg = hurka, de ez most mellékes.)

 

img_0250.jpgÉrkezés a szállásra. A falhoz támasztott eszközt használják hólapátként.

 

Rovaniemiben az idei év legrövidebb napján, december 22-én 11:08-kor kelt a nap, és 13:23-kor már le is nyugodott, vagyis kemény 2 óra 15 percen át volt világos (Budapesten aznap 8 óra 26 percig volt fent a Nap).

Ezzel együtt sokkal kevésbé van sötét, mint azt az ember várná, a mindent beborító hó ugyanis visszaveri a fentről és a közvilágításból érkező fényt. Nem is beszélve a sarki fényről, amely errefelé évente több mint 200 éjszakán látható, ha épp nem felhős az ég.


Felhős volt.

img_0262.jpgHajnali fél 12 Rovaniemiben

 

img_0272.jpgEléggé beakadt a rénszarvas-tematika

 

img_0281.jpgMég a templomban is rénszarvassal illusztrálják az evangéliumot: "Légy jóakarója a te ellenségednek hamar, a míg az úton vagy vele."

 

Na de mi van a Mikulással?

Hamarosan odaérünk, de előbb pár szó Rovaniemiről. Az mindenképpen érdekes ugyanis, hogy a ma meglehetősen békésnek tűnő város szinte teljesen elpusztult a második világháborúban. 1944 szeptemberében a korábban a németekkel szövetséges finn kormány - a románok pár héttel korábbi lépéséhez hasonlóan - átállt: fegyverszünetet kért Moszkvától, és támadásba kezdett az országban tartózkodó mintegy 200 ezer főnyi német hadsereg ellen. Ez lett a kevéssé ismert lappföldi háború.

A németek a számukra értékesebb nyersanyaglelőhelyek, illetve a Norvégia és Svédország felé meglévő kapcsolat biztosítása érdekében észak felé kezdték meg az evakuálást és - a felperzselt föld stratégiájának jegyében - az ország ipari, közlekedési infrastruktúrájának módszeres elpusztítását.

Ennek megfelelően a finnországi német erők főparancsnoka, az ausztriai horvát családból származó Lothar Randulic 1944 októberében elrendelte a rovaniemi középületek felrobbantását. A terv túlteljesült, ugyanis október 13-án a város pályaudvarán egy lőszerszállító szerelvény felrobbant (nem kizárt, hogy a finn partizánok aktív közreműködésének köszönhetően), a keletkezett tűzben és a következő nap harcaiban pedig Rovaniemi épületeinek 90 százaléka megsemmisült.

img_0284.jpgA hazáért - a háború áldozatainak emlékműve, karácsonyfával


Bármennyire meglepő, ennek nem kevés köze van Joulupukkihoz és az ő Rovaniemi melletti falujához. Alább kiderül, miért.

 

Szóval nézzük meg Joulupukkit, a finn Mikulást.

De miért Joulupukki?

A téli napforduló környékén tartott ősi germán ünnepségsorozat neve jul, jól, yule stb. volt. Ez olvadt később egybe a keresztény karácsony hagyományával, így például svédül, norvégül és dánul a mai napig jó "jul"-t kívánnak karácsonykor.

Az északi germán gyerekeknek az ajándékot és a büntetést is sokáig a julbock, a julebuk, a julebukk vagy valami ilyesmi nevű lény, vagyis a télünnepi kecskebak, kecskeember hozta.

img_0370.jpg
Az egyszeri finn - aki ugye nem germán, hanem finnugor nyelvet beszélt - ezt Joulupukkinak értette. Mivel pedig valószínűleg nem nagyon izgatta a szó eredeti jelentése, a rossz gyerekeket korbácsoló rém helyett lassan ugyanezt a szót kezdte használni az északon lakó, nagy szakállú emberre is, aki karácsonykor rénszarvasszánnal közlekedik, és akinek a figurája az idők során egybeforrt a 3-4. században élt jóságos Szent Miklós püspökével.


A Télapó-falu vagy Santa Claus Village, finnül Joulupukin Pajakylä egy Rovaniemi belvárosától 10 perces autóútra fekvő, Mikulás-tematikájú, ajándékboltokkal, ajándékboltokkal, éttermekkel és ajándékboltokkal, valamint ajándékboltokkal és éttermekkel gazdagon ellátott giccspark élménypark, búsuló rénszarvasokkal, továbbá váltott műszakokban dolgozó Joulupukkival és krampusszal (joulutonttu), és sok-sok, főleg kínai, japán, orosz, brit, német és persze belföldi turistával.

img_0297.jpgTuristák igazoló pecsétért állnak sorban a felfestett sarkkörön. Kisebb probléma, hogy a valódi sarkkör párszáz méterrel északabbra húzódik.

img_0367.jpgSzomorú rénszarvas szolgálatban

 

Ha az ember túlteszi magát a kommerciális sokkon, remekül szórakozhat, akár ingyen is. A parkba, sőt maga Joulupukki 9-től 19 óráig nyitva tartó irodájába sincs belépődíj.

 

img_0328.jpgJoulupukki irodája. A nyitvatartási idő az ajtón.

 

img_0347.jpgTélapó itt van. Balra az élő közvetítés képei.

 

img_0469.jpgA falon hírességek képei. Járt itt Hszi Csin-ping kínai elnök és Szergej Viktorovics Lavrov orosz külügyminiszter is.

 

img_0475.jpgJoulupukki kidobóembere tartja féken a tömeget

 

Az üzemeltetők nyilván abban bíznak - nem alaptalanul -, hogy a gyerekek úgyis kikönyörgik maguknak a télapós sapkát, hűtőmágnest, vagy a legnagyobb plüss rénszarvast - és persze a közös fotót a Mikulással. Ez utóbbi a látogatást megörökítő, letölthető videóval együtt 40, anélkül 30 euróba kerül. Saját felvételt készíteni természetesen nem szabad.

A rendszer azonban nem teljesen magyarturista-biztos. A Mikuláshoz való sorbaállás közben lettem figyelmes arra, hogy az előttem állt gyerekek már egy ideje kijöttek, viszont a Joulupukki-irodából sugárzott élő közvetítés szerint még mindig bent vannak. Tehát az élelmes utazó az ingyen wifire támaszkodva, jó időzítéssel a Mikulástól kijőve is tud lőni magáról egy rossz minőségű screenshotot a saját telefonján, esetleg megkérheti az otthon maradt rokonait ugyanerre. Én kissé eltaktikáztam a dolgot, későn találtam meg a kabátzsebemben a telefont, így csak ezt a képet sikerült pukkantanom.

img_0481.jpgKalózfelvétel az otthagyott Joulupukkiról. Kissé felháborodottnak tűnik.


Bár - egy ideje már felnőttként - eleinte kimondottan hülyeségnek tűnt, sőt a sor láttán először ki is fordultunk a Joulupukki-iroda épületéből, a Mikulással való kézfogás és rövid diskurálás remek élmény volt, érdemes volt az ezt korábban abszolvált útitársakra hallgatni. Sőt Joulupukki és fotós kis barátja még magyarul is tudott pár szót!

És hogy lett ebből biznisz?

A háborúban elpusztult Rovaniemi újjáépítését és a régió turizmusának beindítását az amerikaiak által dominált, UNRRA nevű segélyszervezet is támogatta. Ennek az eredményeit jött ide megszemlélni 1950 júniusában Eleanor Roosevelt, a korábbi elnök özvegye, aki az ENSZ emberi jogi bizottságában képviselte az Egyesült Államokat. A helyi vezetők azt találták, ki, hogy a neves vendéget a reptérről a városba vezető 4-es főút mellett, az északi sarkkör vonalán álló faházban fogadják. Ezzel csak annyi gond volt, hogy az épület még nem létezett. Az egy éjszaka alatt elkészített tervek alapján egy hét alatt épült meg a kunyhó, a legenda szerint a vendég landolásával egy időben szerelték fel rá az ajtót.

A ma is megtekinthető Roosevelt-házban aztán folyamatosan növekedett a turisták száma, akik innen küldték ismerőseiknek az északi sarki pecséttel ellátott képeslapokat. 1965-ben egy második faházat húztak fel, aztán szépen sorban az újabbakat.

img_0361.jpgA háttérben a Roosevelt-kunyhó. Az oszlopsor elvileg az északi sarkkört jelzi.


A finn állami turisztikai hivatal pedig állítólag 1984 decemberében döntött úgy, hogy felállít egy Télapó-munkacsoportot, hogy elindítsa Joulupukkit a világhír, a turisták tömegeit pedig Rovaniemi és általában Lappföld felé. Az állami támogatással világszerte turnézó "igazi Mikulások" és a folyamatos médiakampány erős branddé, a finn országimázs részévé tették a Télapó lappföldi verzióját, egyértelműen lenyomva a hasonló svéd, norvég és egyéb próbálkozásokat. Mostanra már évi 300 ezer turista keresi fel Rovaniemit.

img_0364.jpgPóni helyett rénszarvas


A falu térképe pedig mára így néz ki.

 

A következő részben ellátogatunk egy valódi rénszarvasfarmra, és a motoros szánt is kipróbáljuk.

 

Addig egy esti kép a Télapó-faluból. A tornyos házban rendel Joulupukki.

img_0376.jpg

Címkék: rénszarvas Mikulás Télapó Finnország Rovaniemi Joulupukki Lappföld

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr98206252
süti beállítások módosítása