HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Az előző részben meglátogattuk Joulupukkit, a lappföldi Mikulást, most megnézzük, honnan jönnek a rénszarvasai.

Mivel a Télapó-parki rénszarvasok elég lehangoló, leginkább megviselt vidámparki pónikra emlékeztető látványt nyújtottak, meg amúgy is jobban érdekelt az ennél kicsivel autentikusabb élmény, a faluban szintén megtalálható utazási irodában befizettünk egy rénszarvasfarm-látogatásra. Oké, ez is nyilván turista tempó, de ez volt az elérhető legjobb opció.

Ari, a rénszarvastenyésztő minibuszával és nyugdíjazott kutyájával érkezett.

img_0489.jpgKutya az anyósülésen

A félórányi útra fekvő Sielijärvi felé azt mondta, nem sokra menne a rénszarvasait és az éttermét látogató turisták nélkül. Ennek némiképp ellentmondva azért hozzátette, hogy a nagy kereslet miatt bármennyi rénszarvashúst el tudna adni. Mindenesetre ebből a célból évente általában 40 állatot vág le (a legjobb 7-8 hónapos és másfél éves koruk között) a húsukat pedig a szigorú előírások miatt a rovaniemi húsgyárnak adja el, onnan vásárolja vissza az éttermében felszolgálandó mennyiséget.

A tavalyi éve egyébként kicsit erősebb lett volna, ha nem viszi el 15 rénszarvasát a farkas.

img_0497.jpgAnyaszarvas. Bizony, ennél a fajtánál a nőstény is növeszt agancsot.

Ari finn, családja több száz éve vándorolt Lappföldre. Érdekes, hogy magát - angolul - Lappish-ként (fordítsuk lappföldinek) azonosítja, megkülönböztetve magát az őslakos számiktól, akiket mi többnyire egyszerűen lappoknak neveznénk.

img_0507_1.jpgAri bőrkabátban és szarvasnyúzó tőrrel

img_0640.jpgAri tüzet rak a kunyhóban

A rénszarvastenyésztő szó különben kissé félrevezető, az állatok ugyanis a szabadban élnek szerelmi életet és ott is születnek, a gazdák pedig onnan gyűjtik be őket a hideg idő beállta előtt.

Az állatok követéséhez némi segítséget nyújt, hogy ezen a földrajzi szélességen nyáron három hónapig egyáltalán nem megy le a Nap. A gazdák másik jelentős szövetségesei a szúnyogok. Ahol a legtöbb van belőlük, ott kell keresni a rénszarvasokat. Az állatok fülébe a gazdák - félkörökből, egyéb mintákból álló - jeleket vágnak, erről ismerik fel már messziről, hogy ki a tulajdonos.

img_0632.jpg


Ari előhozott egy zsák szárított zuzmót, a szán húzására pedig Verttit, a herélt rénszarvast kérte fel. Vertti minden megtett, négyszáz méteres kör után kapott egy marék zuzmót, a körönként folyamatosan mérséklődő sebességével kiválóan illusztrálva a csökkenő határhaszon elvét.

img_0506.JPGVertti ellenfényben

img_0501_1.jpgVertti munka után

A munkára fogott szarvasok mind kasztráltak. A nem ivartalanított hímek ugyanis az őszi szarvasbőgés folyamatos küzdelmeiben teljesen legyengülnének, ez pedig haszonállatoknál nem ideális. A nőstények pedig vagy utódot hoznak a világra, vagy ha erre nem alkalmasak, élelmiszer lesz belőlük.

Ari tisztelettel bánik a neki dolgozó szánhúzókkal. Amikor életük végén legyengülnek, kíméletesen leöli és eltemeti őket az erdőben.

img_0505_1.jpg

img_0630_1.jpg

img_0652_1.jpgRénszarvasok Ari birtokán


Más lett a sorsa annak a rénszarvasnak, amelynek a maradványai egy rovaniemi étteremben kerültek az asztalra.


img_0657.jpg

 

A rénszarvas-látogatást szervező iroda persze más programokat is kínált. Például éjszakai, háromórás motoros szánozást. Ha lett volna esély a sarki fényre, ez elég csábító lehetőség lett volna, ehelyett azonban másnap reggel az egyórás, kezdő szintű és olcsóbb programot választottuk.

img_0701.jpgMotorosszánút

img_0675.jpg

img_0684.jpgErdőben

Nagy élmény, még a lefojtott motorú, így nagyjából legfeljebb 40 km/órával repesztő szánokkal is. Ahogy Ruszlan, az iroda Kazanyból érkezett orosz munkatársa (volt észt és kínai kollégája is) elmondta, egy kulcs elforgatásával a jármű 150 km/órás sebességre is képessé tehető. Majd legközelebb.

A túravezető a szánozás után egyenesen a reptérre vitt. Sietnünk kellett.

A Joulupukki- és rénszarvassztori persze itt sem enged.

img_0704.jpgReptéri ajándék: szarvasbogyóra emlékeztető drazsé

Agancsos, mikulásos búcsú Lappföldtől.

img_0707.jpg

img_0706.jpg

 

Címkék: rénszarvas Finnország Rovaniemi Joulupukki Lappföld

Mit gondolsz?

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr688210648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása