HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Október elején készítettem ezt a képet a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben. Aki fogékony a szimbólumokra, pláne a történelmiekre, értékelni fogja.

img_9264.jpg
A jövő elkezdődött

Az előtérben az igen kifejező elnevezésű Jövő Generáció Egyesület képviselői. A muszlim civil szervezet és oktatási központ a honlapja szerint „egy projekt Allahért”, és arab nyelvet, iszlám tudományokat, például a Korán helyes olvasását tanítja az érdeklődők minden korosztályának.

A háttérben balra a városháza zászlóval, jobbra pedig a francia civilizáció egyik kiemelkedő építménye, a Saint-Denis székesegyház látható. Itt nyugszanak Charles Martel, magyarosan Martell Károly hamvai. Igen, ő az, aki 732-ben, a frank hadak vezéreként a Poitiers-i csatában megállította az iszlám terjeszkedését Nyugat-Európában.

Nehéz lenne ennél erősebb kortárs jelképet találni a történelem forgandóságáról.

img_9302.jpg
Saint-Denis székesegyház: Martell Károly szarkofágja belül (az innenső II. Klodvig (639-657))


Főleg, hogy a muszlimok legyőzőjének sírjától mindössze egy kilométerre délre, negyedórás sétára fekszik Franciaország nemzeti stadionja, a Stade de France, ahol 2015. november 13-án három - a fenti egyesülettel nyilván nem összeköthető - iszlamista terrorista öngyilkos merénylettel támadt a frankok utódaira.


img_9353.jpg
Utcakép Saint-Denis-ben. Az utca végén látszik a Stade de France.

A katedrálistól csupán párszáz méterre északnyugatra áll az a ház, amelyben a francia rendőrség november 18-án órákon át harcolt az egyébként nem helyi terroristákkal.

4812466_6_ffd6_2015-11-18-96e93fb-25557-e85czt_26f14adc0a2e656258a4abdc033255e5.png
Infographie LE MONDE



2011-es adatok szerint Saint-Denis lakosságának 30 százaléka Európán kívül született. A 18 évnél fiatalabbak körében viszont már több mint 70 százalék azok aránya, akiknek legalább az egyik szülője bevándorló, mégpedig többnyire magrebi, fekete-afrikai, vagy török.

Ezzel el is jutunk „a kisebbség illúziójának” nevezhető jelenséghez: egy mostani pillanatfelvételen hiába tűnik többséginek egy bizonyos csoport, ez a helyzet akár - mint ebben az esetben is - már egyetlen emberöltő alatt gyökeresen megváltozhat.


img_9352.jpgHentes


Bármennyire is nehéz ezt elfogadni, az életerős „jövő generáció” jelentős része a legkevésbé sem az ősz hajú, elvándorló, eljelentéktelenedő egykori többséghez való integrációjával van és lesz elfoglalva.

Annál is kevésbé, mert az ezekben az évtizedekben Nyugat-Európába érkezőket már nem a hatvanas évek rideg beilleszkedési kényszere, hanem - az állami rendszerek mellett - egy kiépült muszlim infrastruktúra is várja: boltok, éttermek, mecsetek, medreszék, egyesületek és adott esetben lángoló tekintetű iszlamista aktivisták. Valamint jó eséllyel a munkanélküliség és a kilátástalanság, amely pedig az előzőkkel együtt kiváló táptalajt biztosít a radikalizálódáshoz.

Félreértés ne essék: önmagában nincs gond sem a muszlim hentessel, sem az arabtanulással, sem a hagyományőrző egyesületekkel. A baj akkor van, ha az ezt az infrastruktúrát kihasználó radikálisok által kínált életmód vonzóbb a fiatalok számára, mint amit a visszahúzódó „többség” képes nyújtani. Márpedig Nyugat-Európa sok városában éppen ez a helyzet.


De kanyarodjunk vissza Saint-Denis-hez és székesegyházához, amely nem csak Martell Károlyról híres.

img_9269_1.jpg


A város és a bazilika névadója Saint-Denis, vagyis Szent Dénes, Franciaország védőszentje, aki Párizs - akkor még Lutetia - első püspöke volt, és akit Krisztus után 250 körül keresztény hitéért lefejeztek. A legenda erősen morbid folytatása szerint a mártír püspök a kivégzés helyszínétől - amelyet ettől kezdve Montmarte-nak, a mártírok hegyének hívtak - egészen a ma róla elnevezett településig cipelte saját fejét. 


img_9346.jpg
Szent Dénes lefejezése a székesegyház északi kapuján


Sírjára épült a székesegyház, amely később a frank és francia uralkodók temetkezési helyévé, a francia kulturális örökség egyik kiemelkedő darabjává vált, hasonlatosan a székesfehérvári, jóval szerencsétlenebb és szégyenletesebb sorsú bazilikának a magyar történelemben betöltött szerepéhez. 


img_9304.jpg


A francia forradalom nagyobb dicsőségére 1793-ban a 42 király, 32 királyné, 63 herceg és a többi itt nyugvó sírját szervezett módon feltörték, a maradványokat széthordták, illetve tömegsírba dobálták. A megtalált csontokat a Bourbonok visszatérése után osszáriumba, közös csontkamrába gyűjtötték össze.

Martell Károly is ott forog valahol.


img_9323.jpg
(K#H)

Címkék: iszlám Martell Károly Poitiers Saint-Denis

Mit gondolsz? · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr18090220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: K. H.: Saint-Denis: Muszlim jövő az arabverő frank sírjánál 2015.11.23. 14:13:08

Az ezekben az évtizedekben Nyugat-Európába érkezőket már nem a hatvanas évek rideg beilleszkedési kényszere, hanem – az állami rendszerek mellett – így kiépült muszlim infrastruktúra is várja.
süti beállítások módosítása