HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Az első oroszországi városom: Voronyezs (Воронеж). Nyilván nem ez lett volna az első oroszországi városom, ha nem tőle délre terülne el a magyar történelemben szomorú emlékű Don-kanyar. Ez az írás azonban nem a Don-kanyarról szól. Majd lesz olyan is.

Kezdjük azzal, hogy a 900 ezer lakosú város nevének orosz kiejtése nem sokban hasonlít a magyaros verzióhoz. Oroszul a hangsúly a második szótagon van, tehát a városnév inkább valahogy így hangzik: varónyezs.

Ahogy azt már megszokhattuk: itt is azt gondolják a helyiek, hogy náluk a legszebbek a nők. A voronyezsieknek azonban ennek tudományos jellegű alátámasztására remek sztorijuk is van.

Tudniillik Nagy Péter cár (1689-1725) ki akarta űzni a törököket a Don-menti Azov erődjéből, amely az oroszok útjában állt az Azovi-, illetve a Fekete-tenger felé. Péter az 1694 és 1696 közötti hadjáratokhoz flottát épített a Donon, mégpedig Voronyezsben. A történet szerint az uralkodó a matrózok, hajóácsok és mindenféle kisegítő személyzet helyben maradását úgy látta volna a legjobban biztosítottnak, ha birodalma legszebb nőit idetelepíti. Aranyos.

IMG_1629.jpgNagy Péter szobra mögött pózoló voronyezsi lányok

A legtöbb orosznak valószínűleg nem a nők, hanem valami egészen más ugrik be Voronyezsről. Mégpedig egy mesehős: a macsek a Lizjukov utcából (Котёнок с улицы Лизюкова). A Mirr-Murr kandúrra erősen emlékeztető címszereplő rendszerint egy varjúval (varóna/ворона, hasonlít a város nevére) nyomul, nem véletlen, hogy együtt szoborták meg őket 2003-ban. Hol máshol, mint a voronyezsi Lizjukov utcában. (A meséről készült szoborról készült hűtőmegnesről készült fényképről készült poszt megtalálható a facebook.com/akeletibolhongkongba oldalon. Ugyanitt Trabant eladó.)

A mese egyébként Voronyezs mesésített látképével kezdődik. Íme egy epizód:


A voronyezsi Mirr-Murr

A Voronyezs folyó két partján elterülő városban persze még sok más nevezetesség is van. Például a főtéren álló Lenin-szobor, amelynek kezére állítólag a sztálini tisztogatások idején embereket akasztottak.

IMG_1618.jpgLenin keze

Vagy a nemrégiben, 1998 és 2009 között épült katedrális, amely 85 méteres magasságával az egyik legnagyobb ortodox templom.

IMG_3917.jpgAz új katedrális léghűtéses motorú busszal

A látnivalók végigjárása mellett időt kellett szakítanom némi adminisztrációra is. Az Oroszországban hét napnál tovább tartózkodóknak kötelező regisztráltatniuk magukat a rendőrségen. (Nem tudom, miért. Csak.) Mivel ezt a szállodák elvileg automatikusan megteszik (egyébként meg a vendéglátóval együtt kellene elmenni a postára formanyomtatványért, meg még ki tudja, mennyi szerencsétlenkedés jönne), az első éjszakámat mindenképpen egy hotelben akartam tölteni.

A recepciós igen előzékeny volt, még az emailcímemet is elkérte, hogy arra továbbítsák majd a regisztrációt igazoló hivatalos dokumentum másolatát. Ez nagy örömömre hamarosan meg is érkezett. Annyi gond volt csak vele, hogy egy nálam tíz évvel korosabb német állampolgár nevére szólt, aki Szentpéterváron tett látogatást.

IMG_3941.jpgAz agráregyetem aulájában Nagy Péter felett szovjet címer

A szállodai ügyintézés kapcsán, meg azóta még számtalanszor volt szerencsém megfigyelni, hogy az oroszok a „beszélsz-e oroszul” kérdésre adott „kicsit” („nyimnóska”) választ bátorításnak veszik arra, hogy onnantól a lehető legválasztékosabban és leggyorsabban folytassák a diskurzust. Nehéz elképzelni, hogy például Londonban egy „alitöl”-re hasonló lenne a reakció.

IMG_3798.jpgVizsgaidőszak a voronyezsi jogi karon

Mivel közel egy hónapot töltök Oroszországban, úgy döntöttem – azóta bebizonyosodott, nagyon helyesen – hogy veszek a telefonomba orosz sim-kártyát. Ebben a couchsurfingen megismert Alekszandra volt segítségemre. (A couchsurfing honlapot életemben először ezen az úton próbáltam ki, és csak jó tapasztalatom volt vele. Egyszer írok róla bővebben is.)

Egy több szolgáltató előfizetéseit is áruló, egész Oroszországban jelen lévő bolthálózat egyik üzletében Alekszandra közvetítésével elmagyaráztam, hogy mire lenne szükségem. Pontosabban igazából ők magyarázták el nekem, hogy mire lenne szükségem: összoroszországi (всероссийский) előfizetésre. Oroszországban ugyanis az egyes régiók között rómingdíj van, ugyanúgy, ahogy Európában az egyes országok között. Az összoroszországi előfizetés a régión belüli hívásokhoz képest kissé drágábban, de még mindig kedvező áron teszi lehetővé a beszélgetést, a hívásfogadásért pedig nem kell fizetni. Nekem most 3 rubelembe (21 forint) kerül egy perc oroszországi hívás. Szerintem otthon sem olcsóbb.

Ja, egyébként várom az összeurópai sim-kártyát!

 

IMG_3915.jpgErről sajnos lemaradtam

 

Címkék: Lenin Oroszország Nagy Péter Don-kanyar Voronyezs Mirr-Murr

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr585421842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása