HTML

A Keletiből Hongkongba

Hosszú utazás. Vonaton. Főleg. Észak-Korea, Mongólia, Tibet. Keresztül Ukrajnán, Oroszországon, Kínán. Sőt több.

Úti videóklip

 

Friss topikok

Címkék

Amerika (1) Arirang (4) Bajkál (1) Boldirevka (1) Bruce Lee (1) Buddha (1) buddhizmus (1) buék (1) Csengdu (1) Cse elvtárs (2) Csík zenekar (1) Csillag vagy fecske (1) Dandong (2) DMZ (1) Don-kanyar (5) Dzsingisz kán (1) Erdenedalai (1) Észak-Korea (16) Finnország (2) Góbi (1) Gyangce (1) Harkov (2) Hongkong (8) Hszining (1) hui (1) internet (1) Irkutszk (1) iszlám (1) Jekatyerinburg (1) Joulupukki (2) Jules (1) katonai temető (2) katonasírok (2) Kátya (1) kávéfőző (1) Kazany (2) Keleti (6) Kijev (4) Kim Dzsong Il (1) Kim Dzsong Un (1) Kim Il Szong (5) Kim Ir Szen (7) Kína (7) Korotojak (1) Krasznojarszk (1) kvíz (1) Lappföld (2) Lásza (1) Lenin (1) Lösan (1) Magyar csend (1) Martell Károly (1) második világháború (1) metró (2) Mikulás (1) Mirr-Murr (1) Moctezuma (1) Mongólia (9) Moszkva (2) Nádam (1) Nagy Péter (1) Novaja Uszmany (1) Omszk (1) Oroszország (7) panda (1) Panimndzson (2) Peking (5) Pjongjang (6) Poitiers (1) Poltava (1) Popov (2) Puskás (1) rénszarvas (2) Rettegett Iván (1) Rovaniemi (2) Rudkino (3) Saint-Denis (1) Sigace (1) Szamije (1) Szibéria (1) Szinuidzsu (1) Szjujumbike (1) Sztrogoff (1) Sztyeklovata (1) Télapó (1) Tibet (7) Tibet-Csinghaj vasút (1) Tiencsin (1) Tomszk (1) transzmongóliai vasút (1) transzszibériai vasút (2) Ukrajna (1) Ulánbátor (1) Universiade (1) Uriv (1) utazás (2) Verne (2) videó (1) videóklip (1) vízilabda (1) Vlagyivosztok (2) Vodkára vodkát (1) vonat (7) Vonszan (1) Voronyezs (6) zuhany (1) Címkefelhő

 

Az előző részben már belelkendezett kijevi metrón remekül be lehet utazni a várost. A város központja a Függetlenség tér (Майдан Незалежності), illetve az ezzel jó hosszú alagútrendszerrel összekötött Krescsatik (Хрещатик) nevű állomás. A Krescsatik nem mellesleg - amellett, hogy itt van a parlament is - Kijev fő bevásárló és buliutcája, amely hétvégenként többnyire le van zárva, és koncerteknek, egyebeknek ad helyet.

IMG_3502.jpgKoncert a Majdan Nyezalezsnosztyi és a Krescsatik találkozásánál. Mutatom balra a nagyfeszültséget.

A metróállomások rendszerint jó mélyen vannak (igen, atom ellen is véd). Olyannyira, hogy amikor másodszor jártam az Arszenal állomáson (bénáztam), lemértem, hogy 4 perc 21 másodpercig tart a lejutás. (Mikor az ember már éppen úgy érzi, hogy mindjárt le/felér, át kell menni egy következő mozgólépcsőre.) Igazából nem nyúltam nagyon mellé, a később megnézett wikipédia szerint ugyanis az Arszenal 105,5 méterével jelenleg a világ legmélyebben fekvő metróállomása. (A budapesti Deák téri metróállomás 38 méterre van a felszíntől.)

Magyarok Kijevben

Az Arszenalhoz közel van a Szent Miklós templom (Церква святого Миколая), ahova vasárnap, éppen istentisztelet idején értem. A park útjain (!) brutális terepjárók várakoztak, a kis templomban és körülötte pedig békés hívők álltak, ültek, énekeltek, imádkoztak.


IMG_3324.jpgSzt. Miklós templom Aszkold sírja felett, az Ugor-hegyen

Nem jöttem volna el ide, ha ez a templom nem az Ugor-hegyen állna. Nem tévedés: a hagyomány szerint a keletről nyugatra vándorló magyar törzsek itt keltek át a Dnyeperen (ukránul Dnyiprón), hogy aztán _ezen_ az oldalon, a később róluk elnevezett hegyen (inkább domb az) megtelepedjenek. Állítólag valahol van erről emléktábla is, én nem találtam.

Szóval az ősmagyarok onnan jöttek, valahonnan a Heller-Forgó rendszerű hűtőtornyok tövéből.

IMG_3326.jpgA Dnyeper az Ugor-hegynél

Rurik, Aszkold és a Kijevi Rusz

Van itt azonban még valami. A Szent Miklós templom Aszkold sírjára épült. De ki volt Aszkold? A legendák és a történészek által elfogadott tények határmezsgyéjén cikázó sztori szerint Aszkold és Dir a 800-as években élt, és Rurik két vajdája volt.

A viking (vagy varég/varjág) Rurikot semmiképpen sem ajánlatos lebecsülni, ő alapította ugyanis azt a dinasztiát, amely egészen 1598-ig, I. Fjodor cár haláláig a Kijevi Fejedelemség, aztán a különböző vezető orosz fejedelemségek, illetve birodalom élén állt.

A Fjodor halálát követő zavaros évek után 1613-ban egy új dinasztia lépett az orosz trónra, bizonyos Romanov Mihály személyében. Hogy az ő dinasztiájával mi történt, arra Jekatyerinburgban visszatérünk. (Az utolsó Romanov cárt, II. Miklóst ott gyilkolták meg a vörösök 1918-ban.)

A történet szerint Rurik elküldte Aszkoldot és Dirt Konstantinápolyba, nekik azonban – miközben viking módra dél felé hajókáztak – megtetszett egy Dnyeper-parti város. Ne lepődjünk meg: Kijev volt az.

Le is telepedtek, sőt további vikingeket hívtak oda. (Magyarán kiirtották a korábbi vezetőket, és beültek a készbe.) A szláv krónikák szerint a 860-as, Konstantinápoly elleni rusz támadás idején Aszkold és Dir megkeresztelkedett. Ez rövid és nagyon hosszú távon jó húzásnak bizonyult, Rurik utóda, Oleg viszont 882-ben – egyes történészek szerint éppen azért, mert ő még pogány volt – elfoglalta Kijevet, és megölte két főhősünket.

Elindult viszont a Kijevi Rusz, egyben az orosz civilizáció máig tartó története. (Persze főleg, miután Vlagyimir nagyfejedelem 988-ban megkeresztelkedett.)

A pogány vikingnek született Aszkold pedig az oroszok és ukránok egyik első vértanúja lett. Valószínűsített sírja felett ma is imádkoznak. Ráadásul a magyarokról elnevezett dombon. Szép, nem?

Varangian_routes.pngA Rusz fő kereskedelmi útvonalai a 8-11. században (a wikipédiáról), hogy könnyebb legyen elképzelni.

Kubai vs kijevi nők

Be volt ígérve valami a kijevi nőkről. Hát (dehogynem kezdünk „hát”-tal mondatot, tessék!) az van, hogy jártam már pár olyan helyen, amelynek valamilyen rejtélyes okból az az imázsa, hogy ott aztán olyan, de olyan nők vannak, hogy. Erre talán a legjobb példa Kuba. Nos, a kubai hölgyek - legalábbis szerintem - egyáltalán nem olyan csinosak, legalábbis az ünnepi felvonulásuk sem üti meg egy átlagos kedd reggeli Batthyány téri mozgólépcsőzés felhozatalát (vagy levitelét).

Kijevben viszont hamar az az érzése támad az embernek, hogy vagy 200 méterre előre van egy egyenletes gyaloglóütemben hátráló modellkaptár, vagy pedig éppen a háta mögött van permanens hoszteszválogatás. Szóval aki az ilyet szereti, annak nem kell Kijevnél messzebb utaznia. Egyelőre azt még nem sikerült megfejtenem, hogy hova tűnnek ezek a lányok, mielőtt klasszikus bábuskákká válnak, de ebbe inkább nem is szeretnék belegondolni.

Nem, nem. KÉP NINCS! (személyiségi jogok stb.) El kell jönni ide, na!

Küldök viszont két tankot. Szeretettel.

IMG_3430.jpg

 

 

 

Mit gondolsz?

A bejegyzés trackback címe:

https://akeletibolhongkongba.blog.hu/api/trackback/id/tr435385748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása